Cultuur

Zuid-Amerika is rijk aan verschillende prachtige culturen. De inwoners van Zuid-Amerika zijn hier dan ook heel trots op. Ongeacht hun geboorteland, ze zijn trots op hun afkomst. De inwoners van Zuid-Amerika zijn dan ook heel trots op hun cultuur. Het eten, de geschiedenis, de natuur en de gewoontes van Zuid-Amerika zijn dan ook aspecten, die je zeker meegemaakt moet hebben. Ondanks de relatief grote armoede in Zuid-Amerika, zouden de meeste inwoners van Zuid-Amerika hun geboorteland voor niets ruilen.
Weetjes over Zuid-Amerika

We hebben de leukste weetjes over Zuid-Amerika op een rijtje gezet!

  • Wist je dat Argentinië is vernoemd naar het Latijnse woord Argentum? Dit betekent zilver in het Latijn. De Europeanen gaven Argentinië deze naam, vanwege de vele zilveren sieraden in het land.
  • Wist je dat Costa Rica eigenlijk rijke kust betekent? Deze naam werd gegeven door Columbus.
  • Wist je dat Colombia vernoemd is naar Columbus? In Spanje stond hij bekend als Colón.

Geschiedenis van Zuid-Amerika

De geschiedenis van Zuid-Amerika gaat ver terug in de tijd. Zo leefden de eerste indianenstammen al in 15.000 voor Christus in dit werelddeel. Zij bouwden hun nederzettingen vooral aan de kust. De kustgebieden waren namelijk een bron van voedsel. Honderden jaren later was de landbouw de belangrijkste voedselbron. De indianen trokken dan ook wat verder Zuid-Amerika in. Hier waren meer gebergtes en vlaktes. Op deze plekken was de temperatuur vaak wat lager dan aan de kust. Dit zorgde ervoor dat er betere omstandigheden ontstonden om dieren te houden. Een veelvoorkomend dier, dat in deze gebergtes gehouden werd, is de Alpaca. Van zijn wol maakte de inwoners kledingstukken, als truien. De Alpaca is vandaag de dag nog steeds een populair dier in Zuid-Amerika!

Vanaf ongeveer 1800 vóór Christus ontwikkelde Zuid-Amerika zich vrij snel. Zo traden er veel maatschappelijke ontwikkelingen op. Er werden potten en pannen van klei gemaakt, waarin voedsel bewaard kon worden. Hierdoor kon men verder reizen zonder zich druk te hoeven maken over voedselbronnen. Daarnaast werd er in deze periode veel gebouwd. De inwoners hadden nieuwe technieken ontwikkeld om complexere bouwwerken te realiseren. Deze ontwikkelingen speelden zich voornamelijk in het gebied af dat nu Peru is.

Rond het jaar 1400 speelden de Inca’s een grote rol. Hun rijk stond in bloei in deze periode. De Inca’s hadden de macht over een groot deel van Zuid-Amerika. Rond 1500 werden grote delen van Zuid-Amerika veroverd door de Spanjaarden. Deze landen zijn daardoor vandaag de dag nog steeds Spaanstalig. Het gebied, dat nu Brazilië is, werd veroverd door Portugal.