Eten

In Zuid-Amerika is het eten eenvoudig maar lekker. De basis bestaat vooral uit mais, rijst, bonen, lokale granen en pompoen. Dit vullen ze aan met vlees, vis en hier en daar wat salade.  Het eten kenmerkt zich door het simpele karakter. Culinaire hoogstandjes zul je er niet heel veel tegenkomen maar wat je krijgt is simpel en lekker. Vooral op de lokale markten kan je de echte traditionele gerechtjes vinden.

Het eten in Zuid-Amerika heeft veel invloeden van de Portugezen en de Spanjaarden. Dat is niet zo vreemd aangezien zij een groot deel van Zuid-Amerika hadden veroverd. Ook zijn er Afrikaanse invloeden te vinden. Deze zijn meegebracht met de grote aantal slaven die naar Zuid-Amerika zijn gehaald.

Als je aan Zuid-Amerikaans eten denkt, dan denk je al snel aan grote stukken vlees. Veel  Zuid-Amerikaanse landen staan bekend om hun grote hoeveelheid runderen. Vooral Argentinië, Brazilië en Uruguay zijn echte vleeslanden. Ben je een vleesliefhebber? Dan is een vakantie naar een van deze landen absoluut aan te raden!




Drinken

Net als het eten hebben ze in Zuid-Amerika ook heel veel verschillende en gevarieerde drankjes. Naast veel lokale specialiteiten, drinken ze er net zo als bij ons, veel thee, koffie, frisdrank, bier en wijn. Vooral in Argentinië en Chili vindt je enorm veel goede wijn. Wil je op vakantie toch iets nieuws proberen, ga dan voor de Mate of de Inca Cola. Mate is een soort thee die je met een rietje moet drinken en Inca Cola is een geel drankje dat de smaak heeft van kauwgomballen. Leuk om een keer geproefd te hebben!

Argentinië

De keuken

In Argentinië vind je vooral heel veel rundvlees. In de meeste lokale  gerechten zit dit wel verwerkt. Dat is op zich geen probleem want het rundvlees uit Argentinië is van ongekende kwaliteit. De gerechten zijn vaak simpel maar wel erg lekker. Wil je iets meer culinair of vegetarisch eten, ga dan naar een van de vele goede restaurants in de grotere steden.

Dit moet je proeven!

  • Argentijnse steak – Het beste rundvlees ter wereld heerlijk klaargemaakt op de barbecue.
  • Empanadas – Een gebakken of gefrituurd maanvormig broodje. Deze wordt gevuld met bijvoorbeeld vlees. Een heerlijk tussendoortje.
  • Dulce de leche  – Een verslavend lekkere karamelsaus.
  • Argentijnse wijn – Een bezoek aan Argentinië is niet compleet zonder een goed glas Argentijnse wijn.
  • Alfajores– Een koekje dat bestaat uit twee helfden met een vulling van bijvoorbeeld chocola of kokos.
Brazilië

De keuken

De keuken van Brazilië is eigenlijk een mix van andere Zuid-Amerikaanse keukens. Er zijn dan ook niet veel typische Braziliaanse gerechten. Wat wel opvallend is aan het eten in Brazilië, is dat het vooral heel veel is. Ga je alleen op reis, dan kan je behoorlijk grote porties verwachten. Witte rijst en bonen vormen de basis van de meeste gerechten.

Dit moet je proeven!

  • Feijoada – Een stoofpotje met zwarte bonen, knoflook en vlees.
  • Acai – Een zoete fruitmix met honing.
  • Picanha – Lekker mals en sappig stuk rundvlees klaargemaakt op de barbecue.
  • Moqueca – Een traditioneel visgerecht met verschillende soorten zeevruchten.
  • Alfajores – Deze typische Braziliaanse gebakken deegbolletjes hebben een lichte kaassmaak.
Peru

De keuken

In Peru kan je enorm gevarieerd eten. Dat komt omdat de Peruaanse keuken in mix is van allerlei verschillende invloeden. Veel gerechten zijn combinaties van Aziatische, Spaanse, Indiaanse en Afrikaanse gerechten. Hierdoor vind je altijd wel iets wat je lekker vindt. Veel gerechten zijn redelijk pittig maar ook voor mensen die daar niet van houden, is er genoeg keuze.

Dit moet je proeven!

  • Papas – De aardappel! Wist je dat deze oorspronkelijk uit Peru komt? Ze weten er heerlijke gerechten mee te maken.
  • Ceviche– Een visgerecht waarin rauwe vis gegaard wordt met het sap van een limoen. Heel smaakvol gerecht!
  • Causa Rellena – Een koud aardappelgerecht gevuld met avocado, tonijn of kip.
  • Tacu-tacu – Een soort van pannenkoek van rijst en bonen met vlees en ei.
  • Inca Cola – Het typisch Peruaanse drankje dat smaakt naar kauwgomballen.
Chili

De keuken

Ben je een liefhebber van vis, dan zit je in Chili goed. In tegenstelling tot veel andere Zuid-Amerikaanse landen, is Chili een echt vis land. Niet gek als je bedenkt dat Chili zo’n 4000 km aan kust heeft. De vele visgerechten en zeevruchten uit Chili behoren tot de beste van de wereld.

Liever iets anders dan vis? Geen probleem. Ook qua vlees en groente zit je in Chili niet verkeerd. Dankzij de vooral Spaanse invloeden is er genoeg te kiezen voor iedereen.

Dit moet je proeven!

  • Pastel de Choclo – Een Chileense ovenschotel met mais, gehakt en olijven
  • Jaivas Rellenas – Gevulde krab. Een gerecht voor liefhebbers van schaaldieren.
  • Chupe de Lapas – Een heerlijke Chileense stamppot.
  • Mote con Huesillos – Een populair en verfrissend drankje gemaakt van graan en perzik.
  • Chileense wijn – In Chili vind je de beste biologische wijnen ter wereld.